• ZAANGAŻUJ SIĘ CHOĆBY W 1%

FUNDACJA DLA POLSKI: KRS 0000039342

Nie bądź stroną bierną. Zaangażuj się choćby w jednym procencie w sprawy własnego kraju i miej realny wpływ na to, co dzieje się wokół Ciebie.

To, jaka będzie Polska zależy od każdego z nas.

• POMÓŻ REALIZOWAĆ ODDOLNE DZIAŁANIA OBYWATELSKIE

Dlaczego warto przekazać 1% dla Fundacji dla Polski

Fundusz Obywatelski im. Henryka Wujca, zarządzany przez Fundację dla Polski jest jedynym funduszem w Polsce, który przyznaje wsparcie osobom i organizacjom na niezależne działania obywatelskie ze środków zebranych wyłącznie od obywateli i obywatelek. Przez trzy lata swojej działalności Fundusz Obywatelski współfinansował 80 inicjatyw obywatelskich przekazując na ten cel 1,2 mln złotych.

Fundusz Obywatelski wspiera obywatelskie inicjatywy na rzecz praw człowieka, praw kobiet, osób LGBT+, migrantów, niezależności sądownictwa, przeciwdziałania radykalizacji i mowie nienawiści, rozmowy mimo różnic oraz  społecznej kontroli instytucji publicznych.

Dzięki środkom od obywateli i obywatelek zebranym i przekazanym przez Fundusz Obywatelski:

• ponad 50 000 osób było odbiorcami i uczestnikami debat, szkoleń, konsultacji  oraz  wydarzeń z cyklu "Rozmowa mimo różnic", m.in. kampanii informacyjnej dot. zapobiegania radykalizacji i ekstremizmowi

• powstało 57 interwencji, raportów i stanowisk związanych z obroną praw człowieka w czasie pandemii

• 3400 wniosków o dostęp do informacji publicznej, 7250 stron przeanalizowanych dokumentów i  5 raportów to wyniki kontroli prowadzonych przez lokalne watchdogi

• 4 miliony osób otrzymało informacje o prawach wyborczych i procesie wyborczym

• 300 społecznych obserwatorów  monitorowało wybory prezydenckie

• 18 ekspertów przez 24 dni prowadziło monitoring mediów publicznych w trakcie kampanii wyborczej przed wyborami prezydenckimi

• 19 autorów z 5 redakcji opublikowało 20 tekstów w ramach projektu Spięcie (współpraca międzyredakcyjna: Krytyka Polityczna, Kultura Liberalna, Kontakt, Klub Jagielloński, Nowa Konfederacja)

• 1 sprawa sądowa została wytoczona Poczcie Polskiej za nieuprawnione przetwarzanie danych osobowych wyborców w związku z wyborami prezydenckimi

• zrealizowano 8 projektów na rzecz osób LGBT+. Wsparliśmy też powstanie "Funduszu dla Odmiany", wzmac­niającego osoby LGBT+ i ruch sojusz­ni­czy w naj­dal­szych i naj­mniej­szych zakąt­kach Pol­ski

• razem z 1220 organizacjami społecznymi poparliśmy Zuzannę Rudzińską-Bluszcz -  społeczną, niezależną kandydatkę na Rzecznika Praw Obywatelskich  i wsparliśmy finansowo kampanię Nasz Rzecznik.

W 2021 r. Fundusz Obywatelski będzie  nadal wspierać oddolne inicjatywy obywatelskie i działania strażnicze, przeciwdziałać radykalizacji i mowie nienawiści, wspierać ochronę niezależności sądownictwa. Rola społecznej kontroli instytucji publicznych i organów władzy nabiera teraz szczególnego znaczenia, gdy niezależność mediów jest zagrożona.

Przekaż 1%. Pomóż realizować oddolne inicjatywy chroniące naszą demokrację.

Fundusz im. Edwarda J. Wende przyznaje Nagro im. Edwarda J. Wende. Otrzymują ją osoby wybitne, które działają zgodnie z zasadami etyki zawodowej i profesjonalizmu, w swojej działalności wyróżniły się odwagą cywilną i niezłomnością zasad oraz bezinteresownie działają na rzecz dobra publicznego. Są to zarówno prawnicy, jak i osoby zaangażowane w rozwój kultury prawnej.

• Jak przekazać 1% podatku Fundacji dla Polski

To proste. W zeznaniu podatkowym wpisz nasz nr KRS

Fundacja dla Polski KRS 0000039342

Możesz wskazać cel szczegółowy: FUNDUSZ OBYWATELSKI, FUNDUSZ IM. EDWARDA J. WENDE LUB FUNDUSZ BĄDŹMY SOLIDARNI AGENTÓW AVIVA

To ważne: zaznacz zgodę na przekazanie nam swoich danych. Będziemy wtedy mogli potwierdzić otrzymanie Twojego 1% i poinformować Cię, jak wykorzystaliśmy otrzymane środki.

• Jeśli rozliczasz się samodzielnie, zachęcamy do skorzystania z programu do rozliczeń PITax, gwarantującego bezpieczeństwo Twoich danych.

Rozliczenie PIT we współpracy z Instytutem Wsparcia Organizacji Pozarządowych w ramach projektu PITax.pl dla OPP.

• Możesz rozliczyć swój PIT także na stronie Ministerstwa Finansów i dodać KRS Fundacji dla Polski 0000039342.

Jeśli rozliczasz się jako emeryt/emerytka lub rencista/ rencistka, wypełnij oświadczenie PIT-OP i prześlij do swojego Urzędu Skarbowego – w ten sposób Twój 1 % trafi do Fundacji dla Polski.

Terms & Conditions
    Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. przez Fundację dla Polski (ul. Szpitalna 5/3, 00-031 Warszawa) w celu przekazywania informacji o działalności Fundacji. Zgodę wrażam dobrowolnie.

Poinformowano mnie, że przysługuje mi prawo dostępu do treści danych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, a także prawo sprzeciwu, zażądania zaprzestania przetwarzania i przenoszenia danych, jak również prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie oraz prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
    Privacy Policy
    Polityka prywatności stron Fundacji dla Polski

Administrator danych osobowych
    Administratorem danych osobowych jest Fundacja dla Polski z siedzibą ul. Szpitalna 5/3, 00-031 Warszawa. Z Administratorem można się kontaktować pisemnie, za pomocą poczty tradycyjnej na adres: ul. Szpitalna 5/3, 00-031 Warszawa lub drogą mailową: fdp@fdp.org.pl.

Kontakt
    Przetwarzamy Twoje dane osobowe, które podałaś/eś kontaktując się z nami (w szczególności imię, nazwisko, adres e-mail oraz inne dane, które podałaś/eś w treści wiadomości). Podanie tych danych osobowych jest konieczne, aby móc nawiązać kontakt. Przetwarzamy ww. dane osobowe w celu udzielenia odpowiedzi na przesłane przez Ciebie zapytanie. Działamy w oparciu o nasz uzasadniony interes, polegający na zapewnieniu kontaktu. (art. 6 ust.1 lit. f RODO). Dane osobowe przetwarzamy w tym celu do czasu udzielenia odpowiedzi na zadane pytanie lub do wyrażenia skutecznego sprzeciwu wobec przetwarzania oraz dla zabezpieczenia ewentualnych roszczeń.

Darowizny
    Przetwarzamy Twoje dane osobowe, które podałaś/eś w formularzu płatności lub w przelewie (w szczególności imię, nazwisko, adres, adres e-mail). Podanie danych osobowych jest konieczne, aby móc wesprzeć naszą działalność. Przetwarzamy ww. dane osobowe w celu umożliwienia dokonania i obsługi przekazania darowizny na rzecz Administratora oraz przesłania Ci potwierdzenia darowizny. Podstawą prawną naszego działania jest art. 6 ust. 1 lit. b RODO. Ponadto Przetwarzamy ww. dane osobowe w celu wystawienia dowodów księgowych dokumentujących darowizny. Działamy w oparciu o ciążący na nas obowiązek prawny (art. 6 ust. 1 lit. c RODO). Dane osobowe w tym celu przetwarzamy przez okres 5 lat od rozliczenia darowizny.
    Przetwarzamy Twoje dane osobowe obejmujące adres e-mail oraz adres, w celu przesłania Ci podziękowania za wsparcie, a także przesłania informacji o naszych działaniach, które zostały sfinansowane z Twojego wsparcia. Działamy w oparciu o nasz prawnie uzasadniony interes (art. 6 ust. 1 lit. f RODO).  Dane osobowe przetwarzamy w tym celu przez rok od wsparcia naszych działań lub do wcześniejszego skutecznego sprzeciwu wobec przetwarzania.

1%
    Przetwarzamy Twoje dane osobowe w celach informacyjnych i statystycznych na temat darczyńców, a także w celu podziękowania Ci za udzielone nam wsparcie. Dane osobowe otrzymujemy od Urzędu Skarbowego, jeśli wyraziłeś zgodę na ich przekazanie. Podstawą naszego działania jest nasz uzasadniony interes (art. 6 ust. 1 lit. f RODO). Przetwarzamy Twoje dane osobowe obejmujące imię, nazwisko i adres (oraz imię i nazwisko małżonka podatnika – jeśli zostały przekazane) w celu przesłania Ci podziękowania za wsparcie, a także przesłania informacji o naszych działaniach, które zostały sfinansowane z Twojego wsparcia. Działamy w oparciu o nasz prawnie uzasadniony interes (art. 6 ust. 1 lit. f RODO). Dane osobowe przetwarzamy w tym celu przez rok od wsparcia naszych działań lub do wcześniejszego skutecznego sprzeciwu wobec przetwarzania.

Prowadzenie fanpage'ów w mediach społecznościowych
    Przetwarzamy Twoje dane osobowe zebrane w związku z wizytą na naszych fanpage’ach: Fundacji dla Polski, Funduszu Obywatelskiego im. Henryka Wujca i Funduszu im. Edwarda J. Wende na Facebooku, na kontach Fundacji i Funduszu Obywatelskiego na LinkedIn oraz koncie Funduszu Obywatelskiego na YouTube i aktywnością podejmowaną na forum, w tym informacje o obserwowaniu i polubieniu fanpage’a, zamieszczaniu postów, komentarzy oraz reakcji. Informacje te, zgodnie ze specyfiką działania Facebooka, są jawne dla wszystkich lub niektórych użytkowników portali. Przetwarzamy Twoje dane osobowe w celu prowadzenia fanpage’u, w celu opracowania i publikacji atrakcyjnych treści dla użytkowników. Działamy w oparciu nasz prawnie uzasadniony interes (art. 6 ust.1 lit. f RODO). Dane przetwarzamy do czasu usunięcia przez Ciebie opublikowanych informacji.

Komunikacja z użytkownikami portali społecznościowych
    Przetwarzamy Twoje dane osobowe obejmujące imię, nazwisko albo pseudonim, którym posługujesz się w mediach społecznościowych (Facebook, LinkedIn, YouTube, a także dane zawarte w treści wiadomości, które wysyłasz do nas na czacie, oraz w treści postów i komentarzy, które zamieszczasz pod publikowanymi na fanpage'u treściami, w tym Twój wizerunek zamieszczony na publikowanych przez Ciebie zdjęciach. Przetwarzamy Twoje dane osobowe w celu udzielenia odpowiedzi użytkownikom oraz moderowania dyskusji pomiędzy użytkownikami. Działamy w oparciu o nasz prawnie uzasadniony interes (art. 6 ust. 1 lit. f RODO) polegający na zapewnieniu kontaktu pomiędzy Użytkownikami. Przetwarzamy dane osobowe w powyższym celu przez okres Twojej aktywności na naszym fanpage'u.

Podmioty, którym ujawniamy Twoje dane osobowe
    W zależności od sposobu i celu kontaktu z nami ujawniamy Twoje dane osobowe odpowiednio:
    1.	PayU S.A. z siedzibą przy ul. Grunwaldzkiej 186, 60-166 Poznań,
    2.	Facebook Ireland Limited,
    3.	FreshMail Sp.z o.o.,
    4.	CRM Salesforce,
    5.	Witkac Sp. z o.o. będący operatorem technicznym serwisu wpłacam.ngo.pl,
    6.	Google,
    7.	Cyberfolks,
    8.	Biuro księgowe świadczące usługi na rzecz Fundacji,
    9.	Banki obsługujące płatności,
    10. 	FaniPay i Tpay / Krajowy Integrator Płatności S.A.

Ponadto dane osobowe mogą zostać ujawnione organom publicznym na podstawie przepisów prawa oraz podmiotom z nami współpracującym na podstawie zawartych umów powierzenia przetwarzania danych osobowych.

Twoje prawa
    W związku z przetwarzaniem przez nas Twoich danych osobowych możesz domagać się od nas:
    •	dostępu do swoich danych osobowych, uzyskania potwierdzenia, czy Twoje dane osobowe są przetwarzane, uzyskania kopii swoich danych osobowych oraz do uzyskania informacji związanych z przetwarzaniem tych danych (art. 15 RODO),
    •	kopii swoich danych osobowych, których sam nam dostarczyłeś/dostarczyłaś, i przekazania tej kopii bądź Tobie samemu/samej, bądź wskazanemu przez Ciebie pomiotowi w powszechnie używanym, możliwym do odczytu komputerowego formacie (art. 20 RODO),
    •	sprostowania swoich danych osobowych, gdy są niekompletne lub nieprawidłowe (art. 16 RODO),
    •	usunięcia wszystkich lub niektórych swoich danych osobowych (art. 17 RODO), jeżeli ustał cel lub podstawa prawna przetwarzania tych danych, np. wobec cofnięcia zgody lub zgłoszenia zasadnego sprzeciwu albo jeżeli dane osobowe były przetwarzane niezgodnie z prawem,
    •	ograniczenia przetwarzania Twoich danych osobowych (art. 18 RODO) na czas niezbędny do rozstrzygnięcia o zasadności żądania usunięcia lub sprostowania tych danych albo do rozstrzygnięcia o zasadności zgłoszonego przez Ciebie sprzeciwu lub na czas niezbędny do ustalenia, dochodzenia lub obrony przez Ciebie roszczeń;

Możesz wnieść sprzeciw wobec przetwarzania Twoich danych osobowych w oparciu o nasz prawnie uzasadniony interes (art. 21 RODO). Na skutek wniesionego sprzeciwu rozważymy, czy z przyczyn związanych z Twoją szczególną sytuacją Twoje prawa i wolności mają pierwszeństwo przed względami ochrony poufności przetwarzanych przez nas danych osobowych.

Możesz w dowolnym momencie wycofać udzieloną zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych (art. 7 RODO). Cofnięcie zgody pozostaje bez wpływu na zgodność z prawem ich przetwarzania na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Masz prawo do wniesienia skargi w związku z przetwarzaniem Twoich danych do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych ul. Stawki 2, 00-193 Warszawa. Skargę możesz wnieść w formie elektronicznej, w formie pisemnej albo ustnie do protokołu w siedzibie Prezesa Urzędu.

Nasza strona internetowa zawiera odnośniki do innych stron WWW. Nie możemy ponosić odpowiedzialności za zasady zachowania prywatności obowiązujące na tych stronach. Namawiamy, by po przejściu na inne strony, zapoznać się z polityka prywatności tam ustaloną. Niniejsza polityka prywatności dotyczy tylko strony internetowej prowadzonej przez Fundację dla Polski.