Fundator Nagrody

Partner i Sponsor II nagrody

Patronat Medialny

Patronat Honorowy

XVI edycja konkursu o Nagrodę Architektoniczną im. Małgorzaty Baczko i Piotra Zakrzewskiego

Jedna z najbardziej znanych nagród wśród młodych architektów i inżynierów przyznawana w Polsce od 1999 roku.

Celem konkursu jest upowszechnianie rozwiązań architektonicznych w tematyce: budownictwa społeczno-publicznego, renowacji starego budownictwa i jego adaptacji na cele społeczne, rewaloryzacji blokowisk, rewitalizacji budynków mieszkalnych pochodzących z wczesnych lat powojennych, a także popularyzacja stosowania proekologicznych materiałów i rozwiązań budowlanych oraz budownictwa energooszczędnego, wykorzystującego alternatywne źródła energii.

Pomysłodawcami nagrody są członkowie rodziny oraz przyjaciele architektów Małgorzaty Baczko i Piotra Zakrzewskiego.

Fundatorem Nagrody Architektonicznej im. Małgorzaty Baczko i Piotra Zakrzewskiego jest Archicom SA.

Organizatorem konkursu jest Fundacja dla Polski.

Mamy przyjemność poinformować o wynikach XVI edycji konkursu o Nagrodę Architektoniczną im. Małgorzaty Baczko i Piotra Zakrzewskiego organizowanego przez Fundację dla Polski.

Nagrodę Architektoniczną im. Małgorzaty Baczko i Piotra Zakrzewskiego - 10.000 zł z przeznaczeniem na rozwój zawodowy – otrzymuje Paweł Bussold za projekt „Cegielnia Harsz – Centrum Rzemiosła”.

Wyróżnienie - 3.000 zł z przeznaczeniem na rozwój zawodowy – otrzymuje Karolina Petryniak za projekt „Muzeum Sztuki Nowoczesnej i Designu w Izmirze wraz z lokalną manufakturą”.

Wyróżnienie - 3.000 zł z przeznaczeniem na rozwój zawodowy – otrzymuje Mateusz Eciak za projekt „Rewitalizacja i adaptacja Fabryki Słodu Vetterów”.

Nagrodę Towarzystwa Inwestycji Społeczno-Ekonomicznych - 10.000 zł z przeznaczeniem na rozwój zawodowy otrzymuje Paweł Wilgos za projekt „Rewitalizacja śródmieścia miasta Hrubieszów wraz z adaptacją tuneli podziemnych”.

Nagrodę Specjalną Ambasady Francji i Instytutu Francuskiego otrzymuje Magdalena Urbaniak za projekt „Fort Sztuki w Cascais”.

WERDYKT DO POBRANIA

Jury: arch. Stanisław Fiszer - przewodniczący jury, arch. Dorota Jarodzka-Śródka, arch. Kazimierz Śródka, arch. Sławomir Żak, arch. Maciej Zaborowski, arch. Janusz Pachowski, arch. Marta Grządziel, inż. Michel Cova i Lucyna Cova, Tadeusz Baczko, Karol Sachs i Krystyna Vinaver, Włodzimierz Grudziński

Patronaty:

• Partnerem i Sponsorem 'Nagrody TISE' jest Towarzystwo Inwestycji Społeczno-Ekonomicznych S.A. (TISE)
  • Partnerem Nagrody Specjalnej jest Ambasada Francji w Polsce oraz Instytut Francuski
  • Patronat medialny: "ARCHITEKTURA-MURATOR" i Wyborcza DOM - środowy dodatek do Gazety Wyborczej
  • Patronat honorowy: Prezydent m.st. Warszawy - Hanna Gronkiewicz-Waltz, Ambasador Francji w Polsce - Pierre Buhler, Dziekan Wydziału Architektury Politechniki Warszawskiej - prof. Stefan Wrona, Dziekan Wydziału Architektury Politechniki Wrocławskiej - prof. Elżbieta Trocka-Leszczyńska, Dyrektor Muzeum Architektury we Wrocławiu - dr Jerzy Ilkosz, Prezes Stowarzyszenia Architektów Polskich - Mariusz Ścisło

Dodatkowe informacje można uzyskać w biurze Fundacji dla Polski pod numerem telefonu 22/542 58 82 lub mailowo: fundusz.baczko@fdp.org.pl oraz a.rzazewska@fdp.org.pl

Formularz konkursu o Nagrodę Architektoniczną im. Małgorzaty Baczko i Piotra Zakrzewskiego